Column van Alize


Gedichtenmakerij - donderdag 14 november 2019

Een gedicht om te zingen, niets is mij te gek. Voor lieve en leuke gedichten is plek. Ik kan ook ouwehoeren, of ik schrijf een stoere of een rijmpje voor kleintjes of groten heel fijntjes... Ik sta open voor dichten!

Lees het hele bericht >
Ome Jan. Muziek uit 1993 - zondag 14 juli 2019

Ruim 25 jaar maak ik nu al regelmatig liedjes. Eerst alleen voor familieaangelegenheden en soms ook voor het werk. In het begin was de muziekkeuze beperkt, want de karaokemelodieën kwamen van cd's. Het nummer Ome Jan, bekend geworden door Willeke Alberti, heb ik vaak gebruikt. Het is een makkelijke melodie en zorgt altijd voor een goede stemming.

Lees het hele bericht >
I just wanna make love to you. Muziek uit 1960 - woensdag 15 mei 2019

'Wij willen graag een lied op dat nummer dat ooit in de Coca-Cola reclame gebruikt werd, met die glazenwasser. Onze collega wordt binnenkort 50, hij ziet er goed uit en zorgt jaarlijks voor de zomerbarbecue op het werk. Wil jij een lied voor ons maken? Het feestje is over anderhalve week, dus het moet wel makkelijk in te studeren zijn...'

Lees het hele bericht >
Een kwestie van geduld. Muziek uit 1996 - zondag 10 maart 2019

Soms lees ik mijn eerder gemaakte teksten nog eens terug en dan weet ik weer welk gevoel erbij hoorde of wat het schrijven van de woorden bijzonder leuk of bijzonder lastig maakte. In onderstaand geval was beide aan de orde, maar 'leuk' voerde toch de boventoon. Tja... eigenlijk vind ik het altijd leuk om een lied te schrijven...

Lees het hele bericht >
Ik vind je geweldig! Muziek uit 1965 - woensdag 2 januari 2019

In principe kan ik op elke melodie een tekst maken. Het is wel makkelijker als ik de melodie al ken. Gelukkig gaat mijn kennis van (pop)muziek reeds ver terug. Hieronder schrijf ik over het ontstaan van een liedtekst. Tevens vind je een (gedeelte van) de tekst die ik heb geschreven op dit nummer uit 1965.

Lees het hele bericht >
Herinneringen. Muziek uit 2016 - maandag 28 maart 2016
Reacties: 2

Staan we wel genoeg stil bij wat we hebben bereikt? Of bezien we onze mijlpalen pas achteraf met een weemoedige blik? Het nummer Seven Years van Lukas Graham gaat wat mij betreft over het snelle consumeren van het leven en de vraagtekens die je daarbij kunt zetten. Ik heb er een (zingbare) vertaling onder gemaakt en die is hieronder te lezen.

Lees het hele bericht >
Naamgeving. Muziek uit 2016 - zondag 31 januari 2016
Reacties: 1

Hoe verzin je een naam voor je kind, je huisdier of je muziekband? Was ik een andere persoonlijkheid geworden als ik Alie (zoals mijn oma) had geheten in plaats van Alize? Ik denk het wel… maar ik weet het natuurlijk niet zeker. Als je je rockband ‘Bettie Serveert’ noemt, zegt dat dan iets over de muziek die je maakt? Is de naam toevallig gekozen? Ik heb hier wel ideeën over en die lees je hieronder in mijn column.

Lees het hele bericht >
Ontspanning. Muziek uit 2015 - zondag 8 november 2015
Reacties: 2

Altijd gedacht dat ‘stress’ nog maar een jaar of twintig bestond. Maar in 1930 heeft men deze naam al gegeven aan spanning die ervaren wordt als men lange tijd onder hoge druk staat. Het nummer Break Away van Cool Uncle is wat mij betreft een heel goede óntspanner. Lees hieronder wat het nummer voor mij doet.

Lees het hele bericht >
Terschelling. Muziek uit 1993 - zondag 18 oktober 2015
Reacties: 2

Onlangs hoorde ik dat prachtige nummer van Hessel weer, Brother Sagittarius. Het bracht mij meteen ‘terug naar Terschelling’. Als je nieuwsgierig bent naar mijn eerste eilandervaringen, lees dan hieronder mijn muziekcolumn en ga mee terug naar de jaren 80 van de vorige eeuw.


Lees het hele bericht >
Houden van. Muziek uit 2015 - zaterdag 19 september 2015

Wat is jouw symbool voor ‘houden van’? Is dat een groot hart of eerder een kleintje? Of past voor jou een kooi beter bij de liefde? Sam Smith heeft er uitgesproken ideeën over en bezingt die in een lied voor zijn ex-man. Ik schreef er onderstaande column over. Veel lees- en luisterplezier gewenst.

Lees het hele bericht >
Cocktailtjes. Muziek uit 1950 - maandag 31 augustus 2015
Reacties: 1

Het was gezellig gisteren op de brocante markt. Leuk om de sfeer van een halve eeuw geleden te proeven. Schrijven op een lei of met een kroontjespen, hoe romantisch! Maar ik zou de computer ook niet meer willen missen… Hoe schreef men in 1950 eigenlijk een column? Lees en luister hoe vroeger en nu samenvloeien.

Lees het hele bericht >
Dansles. Muziek uit 2014 - zondag 23 augustus 2015

Dansles. Het seizoen begint weer. Zo’n 40 jaar geleden stond ik ook voor de keuze… Dansschool Vieberink in Zutphen bestaat nog steeds. Als je wilt weten of ik toen op dansles ben gegaan, lees dan hieronder mijn muziekcolumn en luister en passant naar Causes met Teach Me How To Dance With You.

Lees het hele bericht >
Honger. Muziek uit 2015 - zondag 16 augustus 2015

Patty Harpenau heeft een boek geschreven over eten en afslanken. Het heet De Afslankguru. Het lezen ervan maakt hongerig. Ondertussen luister ik naar het nummer Hungry van Dotan en hij is dan toevallig (?) weer de zoon van Patty. Meer weten? Lees onderstaande muziekcolumn.


Lees het hele bericht >
Vertrekken. Muziek uit 2015 - zondag 19 juli 2015
Reacties: 1

Deze keer gaat mijn muziekcolumn over vertrekken. Volgens de Dikke van Dale is dat weggaan van een plaats; afreizen: u kunt vertrekken. Is vertrekken altijd negatief? Of juist niet?! Lees onderstaande tekst en je weet hoe ik er over denk. Met ‘dank’ aan Kenny B.

Lees het hele bericht >
Vergankelijkheid. Muziek uit 1986 - zondag 5 juli 2015
Reacties: 1

Vanuit mijn archivarisachtergrond maak ik me wel eens zorgen over het bewaren van onze digitale bestanden. De platen, bandjes en CD’s kunnen de deur uit, want we luisteren we naar YouTube en Spotify. Maar blijft dat altijd zo? En (hoe) blijven deze teksten bewaard?

Lees het hele bericht >