Column van Alize


Cocktailtjes. Muziek uit 1950 - maandag 31 augustus 2015

Wij gaan op de brocantemarkt op zoek naar glaasjes. Van die mooie geslepen exemplaren op een voetje, bedoeld om een lekker likeurtje in te serveren, bij de koffie.
We vinden een paar puntgave Libelles uit 1950. Vijfenzestig jaar oud inmiddels! De plaatjes van kapsels zijn niet gefotografeerd, maar getekend. Alles in zwart-wit uitgevoerd en op de voorkant staan meisjes in klederdracht. Er staan verhalen in van Maria Oomkens (pseudoniem van Miep Racké-Noordijk, Schiedam in 1914 - Lochem in 2003)
Zij is degene die mij op jeugdige leeftijd kennis laat maken het fenomeen column. Als kind wil ik Snipperaar worden bij de krant. Snippers zijn korte berichtjes in de dagelijkse Courant die overal over kunnen gaan. Maar als ik Scheherazades Cocktails lees wil ik columnist worden.
Vanaf 1951 tot 1994 schrijft Miep Racké elke week een ‘cocktail’ voor Libelle. Dat betekent 43 jaar lang, wekelijks, een stuk van naar schatting 900 woorden. Dat zijn ruim 2000 stukjes, een kleine twee miljoen woorden, waarschijnlijk getypt op een klassieke typemachine en per post naar de Libelle redactie gestuurd.
Ik zoek wekelijks een stuk muziek uit om over te schrijven en soms, zoals in dit geval, zoek ik een stuk muziek bij mijn tekst. Het nummer Music Music Music van Teresa Brewer uit 1950  lijkt me hierbij wel passend. Ik schrijf mijn muziekcolumn van 300 woorden en als de eerste versie mij niet aan staat, hussel ik de inhoud door elkaar en probeer het nog eens. Dat had Scheherazade ook wel gewild denk ik. De woordencocktail even goed schudden tot er een smakelijke letterstroom ontstaat. Die wordt dan uitgeschonken in mooi, handgeslepen kristal.
En voor míjn cocktailtjes hebben we een paar héél kleine glaasjes gevonden.  
 

 

Reacties:

1950 Schreven wij met inkt en kroontjes pen en gewoon met de hand. Zo leerde wij dat op school. Je hoorde een mooi handschrift te hebben, iedereen moest dat kunnen lezen. En lux was het, als je type machine had. Dat was super. liefs

Ma- 11-09-2015


Reageren:

Anti-spam drie + vijf = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >