Column van Alize


Terschelling. Muziek uit 1993 - zondag 18 oktober 2015

Het is zomer 1983 en we zingen enthousiast: ‘We gaan t’rug naar Terschelling!’ Het wonen en leven op dat eiland maakt diepe indruk op mij, terwijl Ik op jeugdcamping Appelhof mijn 21ste verjaardag vier, te midden van onze ‘Groep’, bestaand uit elf personen.
Op de veerboot was 32 jaar geleden weinig bagageruimte. Alle koffers, tassen en plunjezakken worden in het middenruim tussen de banken gegooid. Wij vervoeren, net als vele anderen, onze slaapzakken en tentspullen in vuilniszakken. Mijn moeder doet ons het idee aan de hand witte linten, stroken van een oud laken, aan onze bagage te binden voor herkenbaarheid. Mijn vrienden vinden het te ‘stom voor woorden’, maar we doen het wel! Zo komen vijf meiden, zes jongens en zo’n 35 stuks bagage toch redelijk compleet aan in Midsland.
We gaan in die twee weken ook een avond naar café De Groene Weide in Hoorn. Eén van de dames is fan van Hessel en we brengen, hoewel zwaar tégen de zin van de mannen, een bezoek aan zijn kleine, rokerige café. We drinken er wat, maar zien geen artiest. Treedt Hessel niet op vanavond? Zijn we voor niets ‘helemaal’ naar Hoorn gefietst?
Tegen half twaalf wordt er een grote plaat hout over het biljart, waarmee de jongens zich tot dan toe vermaken, gelegd. In een hoekje van zijn kroeg staat, op een verhoging, de barman met een gitaar om zijn nek. Het duurt even voor hij boven het geroezemoes uitkomt. Hij covert de hit Abacadabra van de Steve Miller Band. Wij meiden zijn enthousiast, hoewel we wel vinden dat het een beetje klinkt als ‘ebbe ebbe kedebber’, maar de sound is goed.
Begin jaren 90 heeft Hessel een hit met het melancholieke ‘Brother Sagittarius’. Deze Boogschutter raakt m'n ziel en ik raak verknocht aan het eiland. Voor strand, storm en sterrenhemel ga ik nog regelmatig ‘t’rug naar Terschelling!’



 
Brother Sagittarius – Hessel

I saw him passing by the other day
Not even far from it he walked the milky way
He travelled silently, straight leaves were on that way
Distant from million, prayed out in deserty

Brother Sagittarius, show me the way
Out on my valley I cannot stay
Which direction has my arrow to go?
Up on the mountains to the rivers below

There must be a mountain, don't know which name
In my misty remembrance it's always the same
There must be a river, don't know which course
High the stream up or down, there's a good place to cross

Brother Sagittarius, show me the way
Out on my valley I cannot stay
Which direction has my arrow to go?
Up on the mountains to the rivers below

Maybe I'm up to find somewhere in the world
The gates of heaven, mister, rollin' in pearls


Reacties:

Wat leuk dat ik ook in je column voor kom als één van "de jongens". Ik verhaal nog vaak over die (legendarische) vakantie...weet je nog, die boomchirurgen? 😁

Hans r- 27-10-2015

Ook wij waren bij Hessel. Erg leuk Om niet te vergeten.

Ma en Pa- 20-10-2015


Reageren:

Anti-spam een + vijf = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >